Alcoholisme herkennen? Let op deze tekenen

Maakt u zich zorgen over één van uw naasten en bent u bang dat die persoon weleens verslaafd zou kunnen zijn aan alcohol? Of heeft u het idee dat u zelf niet goed meer zonder drank kan? In dit artikel zetten we een aantal tekenen op een rij waaraan u alcoholisme kunt herkennen. Zowel bij uzelf, als bij een ander.

Alcoholisme herkennen bij iemand in uw omgeving

Heeft u het idee dat iemand in uw omgeving veel drinkt en misschien wel verslaafd is aan alcohol? Wanneer u het idee heeft dat deze persoon iets achterhoudt of verbergt of achterhoudt wat dit betreft, kunt u op een aantal dingen letten.

alcohol

Ten eerste zult u herkennen dat de persoon in kwestie vaak te laat komt, vergeetachtig is en stemmingswisselingen heeft. Daarnaast zullen verslaafde personen vaak ontkennen dat zij verslaafd zijn of een probleem met drank hebben wanneer zij hiermee geconfronteerd worden. Ook kan het voorkomen dat degene voorstelt om alcohol te drinken op ongebruikelijke tijden, excuses verzint om excessief te drinken, alcoholische dranken en de geur van alcohol probeert te verbergen en soms zelf financiële problemen heeft. Als laatste kan een verslaafd persoon heel erg veranderen qua karakter – en kan u dus het idee hebben dat diegene zichzelf niet meer is – en kan hij of zij erg manipulatief worden, zodat hij of zij de verslaving kan onderhouden.

Herkent u deze symptomen in iemand? Dan is het verstandig om te proberen om een gesprek met diegene aan te gaan of professionele hulp te zoeken, zoals een verslavingskliniek.

Een alcoholverslaving herkennen bij uzelf

Heeft u het idee dat u de laatste tijd steeds minder goed kunt functioneren zonder dat u alcohol gedronken heeft en bent u bang dat u misschien weleens verslaafd zou kunnen zijn aan alcohol? Dan is het verstandig om in de gaten te houden of u de volgende mentale en fysieke symptomen bij uzelf herkent.

alcohol

Wanneer u daadwerkelijk een alcoholverslaving aan het ontwikkelen bent of heeft ontwikkeld, zult u de volgende symptomen waarschijnlijk herkennen; stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, een concentratie die achteruitgaat, trillen en zweten, de neiging om veel ongezond te eten en de neiging om alcohol te drinken op ongebruikelijke tijden. Hoe verder uw alcoholisme zich ontwikkeld, hoe erger deze symptomen meestal zijn en dus hoe beter u ze waarschijnlijk kunt herkennen.

Herkent u deze symptomen en heeft u het idee dat u verslaafd bent aan alcohol? Dan is het verstandig om zelf te proberen om te stoppen met het drinken van alcohol of om contact op te nemen met een aanbieder van professionele verslavingszorg.