Extreme vermoeidheid bestrijden

Vermoeidheid is erg vervelend, en soms kun je er zelf niet eens zoveel aan doen. Door middel van dit artikel willen wij inzicht geven in hoe je extreme vermoeidheid kan bestrijden. Vermoeidheid is het gevoel van futloosheid, geen energie hebben en wel willen slapen. Dit is heel normaal, maar wanneer die een langere tijd aanhoudt, spreken we van langdurige vermoeidheid of oververmoeidheid. Om te weten hoe je het moet bestrijden, is het handig om te weten wat de oorzaken zijn.

Symptomen

Er is een onderscheid in lichamelijke- en psychische vermoeidheid symptomen. Je kan last van je ogen hebben, maar ook last hebben duizeligheid, spierpijn, nekpijn, hoofdpijn en nog veel meer. Daarnaast kan je chagrijnig en/of geïrriteerd, een slechte concentratie hebben en onverschillig gedrag.

Oorzaken extreme vermoeidheid

Chronische vermoeidheid, oververmoeidheid, extreme vermoeidheid en langdurige vermoeidheid is vermoeidheid van een langere tijd. De oorzaak ligt bij een ontregeling van het lichaam of gewoon ziekte.

Ziektes als pfeiffer, bloedarmoede, hartproblemen, longproblemen, longziektes en nog veel meer kunnen een oorzaak zijn. Ga dan om deze oorzaken uit te sluiten eerst naar de dokter en laat je testen. Als deze oorzaken zijn uitgesloten kan het ook een ontregeling van het lichaam zijn. Dit is heel erg breed en kan door de volgende dingen komen:

– infecties en/of medicijnen die je sinds kort neemt
– te veel cafeïne
– een verminderde conditie
– een gewichtsstoornis
– innemen van verkeerde voeding
– Gebruik van alcohol en drugs
– Kortademig zijn tijdens slaap
– Straling

Bestrijden!

Nu je wellicht een beeld hebt waarom je zo vermoeid bent. Kun je er wat aan doen. Probeer uiteraard bij een oorzaak als te veel cafeïne, minder cafeïne in te nemen en te slecht eten, je voedingspatroon te verbeteren.

Sommige oorzaken zorgen ervoor dat je het nooit echt kan verhelpen, maar je kan het wel bestrijden en leren mee om te gaan.

Hieronder tips die kunnen helpen bij het bestrijden van extreme vermoeidheid:

  1. Vind een balans tussen rust en beweging

Hoe?

Neem soms even pauze en ga op de bank liggen bij te veel beweging en kom van de bank of stoel af als veel stil zit.

Ga sporten! Dit is gek genoeg een mentaal rustmoment. Je kan je gedachte op 0 zetten en daardoor rust je mentaal uit. Hetzelfde geldt voor yoga en mindfulness technieken.

  1. Voedingspatroon verbeteren

Dit is al eerdergenoemd, maar wel erg belangrijk. Neem genoeg water, noten, fruit en groente. Kook groente niet te lang, waardoor de vitamine niet verloren gaan. Door dit alleen al op orde te hebben zal je je een stuk beter voelen

  1. Slaap

Probeer regelmatig te slapen. Je rust alleen uit in diepe slaap en is dus slaap inhalen in het weekend niet een optimale manier op uitgerust te zijn. Bij slaap van ongeveer 5 uur kom je niet genoeg in diepe slaap, waardoor je niet uitrust.

  1. De Zon

Vitamine D! Een tekort aan deze vitamine zorgt voor vermoeidheid. Als je niet veel in de zon komt, neem dan ook vitamine D tot je toe in pil vorm.

Voor meer informatie over extreme vermoeidheid en wat je eraan kunt doen? Druk op de link!